Kurs „Kelner – barman – sommelier”
W dniach 23 – 24 czerwca 2023 r. uczniowie z klasy I i II kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSCKR w Chrobrzu, a także słuchacze kursu kwalifikacyjnego HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, wzięli udział w kursie branżowym Kelner Barman Kelner od win organizowanym przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika Akredytowaną przez Kuratora Oświaty.
Kurs obejmował 15-godzinną praktykę.
Dla uczniów i słuchaczy kurs był bezpłatny. Koszt uczestnictwa pokrywa ZSCKR w Chrobrzu.
Tematyka kursu:
- Techniki noszenia tacy kelnerskiej, bielizna stołowa.
- Serwis Niemiecki z talerzami.
- Serwis Francuski.
- Linia szkła garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera.
- Linia sztućców kelnerskich.
- Improstyl innowacja w nakrywaniu stołu w restauracji.
- Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej triki kelnerskie.
- Kultura przy stole ( savoir vivre); Słownik kelnerski – jak polecać dania z menu.
- Historia baru i wiadomości ogólne.
- Szkło barowe, wyposażenie baru, miary barowe.
- Fizjologia mieszania napojów:przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia.
- Dobór różnorodnych ingrediencji: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia.
- Dekorowanie drinków, Aperitif, short, long, soft, hot drink, digestive, rekonstruktory samopoczucia.
- Pokazowe drinki w melonie, kokosie, klasyki światowych barów.
- Historia wina i wiadomości ogólne.
- Bukiet zapach, Szata – klarowność, zmysł organoleptyczny smak.
- Słownik zwroty, które warto mówić do gościa.
- Klasyfikacja win, szczepy winorośli, temperatury serwowania wina.
- Szablowanie wina musującego.
Uczestnicy kursu aktywnie ćwiczyli noszenie tac z napojami oraz noszenie talerzy. Nauczyli się stosować chwyty w serwisie francuskim. W metodzie francuskiej do serwowania potraw używa się zazwyczaj dużej łyżki i widelca. Rodzaj chwytu sztućców zależy od rodzaju serwowanej potrawy. Zwykle stosuje się podstawowe chwyty: szczypcowy płaski (poziomy), szczypcowy wysoki, szczypcowy rozwarty, szczypcowy boczny. Uczniowie i słuchacze przećwiczyli zasady poprawnego serwowania wina. Zapoznając się z bielizną stołową mieli możliwość sprawdzenia się w prawidłowym składaniu obrusów. Interesujący był również nietypowy sposób gaszenie świec. Tematyka szkolenia dotyczyła także pracy barmana. Uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali pogadanki na temat koktajli. Aktywnie uczestniczyli w pokazie przygotowywania drinków. Jednym z bardziej emocjonujących elementów szkolenia było otwieranie wina szablą szablowanie win musujących.
Na zakończenie kursu uczestnicy otrzymają indeksy ze zdjęciem i certyfikatem w języku polskim i angielskim.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!