Home » Aktualności » Kurs „Kelner – barman – sommelier”

 

Kurs „Kelner – barman – sommelier”

 

W dniach 23 – 24 czerwca 2023 r. uczniowie z klasy I i II  kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSCKR w Chrobrzu, a także słuchacze kursu kwalifikacyjnego HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, wzięli udział w kursie branżowym Kelner Barman Kelner od win organizowanym przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika Akredytowaną przez Kuratora Oświaty.

Kurs obejmował 15-godzinną praktykę.

Dla uczniów i słuchaczy kurs był bezpłatny. Koszt uczestnictwa pokrywa ZSCKR w Chrobrzu.

Tematyka kursu:

  • Techniki noszenia tacy kelnerskiej, bielizna stołowa.
  • Serwis Niemiecki z talerzami.
  • Serwis  Francuski.
  • Linia szkła garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera.
  • Linia sztućców kelnerskich.
  • Improstyl innowacja w nakrywaniu stołu w restauracji.
  • Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej triki kelnerskie.
  • Kultura przy stole ( savoir vivre); Słownik kelnerski – jak polecać dania z menu.
  • Historia baru i wiadomości ogólne.
  • Szkło barowe, wyposażenie baru, miary barowe.
  • Fizjologia mieszania napojów:przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia.
  • Dobór różnorodnych ingrediencji: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia.
  • Dekorowanie drinków, Aperitif, short, long, soft, hot drink, digestive, rekonstruktory samopoczucia.
  • Pokazowe drinki w melonie, kokosie, klasyki światowych barów.
  • Historia wina i wiadomości ogólne.
  • Bukiet zapach, Szata –  klarowność, zmysł organoleptyczny smak.
  • Słownik zwroty, które warto mówić do gościa.
  • Klasyfikacja win, szczepy winorośli, temperatury serwowania wina.
  • Szablowanie wina musującego.

Uczestnicy kursu aktywnie ćwiczyli noszenie tac z napojami oraz noszenie talerzy. Nauczyli się stosować chwyty w serwisie francuskim. W metodzie francuskiej do serwowania potraw używa się zazwyczaj dużej łyżki i widelca. Rodzaj chwytu sztućców zależy od rodzaju serwowanej potrawy. Zwykle stosuje się podstawowe chwyty: szczypcowy płaski (poziomy), szczypcowy wysoki, szczypcowy rozwarty, szczypcowy boczny. Uczniowie i słuchacze przećwiczyli zasady poprawnego serwowania wina. Zapoznając się z bielizną stołową mieli  możliwość sprawdzenia się w prawidłowym składaniu obrusów. Interesujący był również nietypowy sposób gaszenie świec. Tematyka szkolenia dotyczyła także pracy barmana. Uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali pogadanki na temat koktajli. Aktywnie uczestniczyli w pokazie przygotowywania drinków. Jednym z bardziej emocjonujących elementów szkolenia było otwieranie wina szablą szablowanie win musujących.

Na zakończenie kursu uczestnicy otrzymają indeksy ze zdjęciem i certyfikatem w języku polskim i angielskim.

 

Brak komentarzy

Bądź pierwszy!

Skomentuj


 
 

Accessibility Toolbar