Wyjazd dydaktyczny „Kuchnia polska i kuchnie świata”.
W dniu 1 czerwca, uczniowie klasy III TŻiUG w ramach praktycznej nauki zawodu, wzięli udział w wyjeździe dydaktycznym „Kuchnia polska i kuchnie świata”. Najważniejsze punkty programu to zapoznanie się z ofertą ryb i owoców morza w Makro w Kielcach, poznanie specyfiki kuchni włoskiej na przykładzie restauracji „Tutti Santi” oraz funkcjonowanie kultowej restauracji ukraińskiej „Winnica” w Kielcach.
Stoisko ryb i owoców morza w Makro Kielce jest jednym z lepiej zaopatrzonych punktów sprzedaży tych artykułów w naszym regionie. Uczniowie, dzięki uprzejmości personelu, uzyskali bardzo przydatne informacje na temat asortymentu, oznakowania oraz warunków przechowywania żywych, świeżych i mrożonych ryb i owoców morza.
W restauracji Tutti Santi zapoznali się z asortymentem potraw a także sprzedawanych oryginalnych włoskich produktów spożywczych. Mieli możliwość degustacji i porównania pizzy włoskiej w wersji klasycznej i w wersji premium. A wszystko to w przypominającym włoskie klimaty, ciekawie zaaranżowanym wnętrzu
Ostatnim punktem programu była restauracja „Winnica” oferująca m.in. potrawy ukraińskie. W 1976 roku na skutek nawiązania partnerstwa pomiędzy regionami kieleckim i winnickim leżącym na Ukrainie, zmieniono nazwę restauracji Źródłowa na Winnica. Od 1976 roku w restauracji odbywały się słynne potańcówki, kultowe potrawy i niezapomniane bankiety. Winnica była jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najekskluzywniejszych gastronomicznych punktów na mapie Kielc. W 2022 roku przeprowadzono gruntowny remont i nastąpiło ponownie otwarcie restauracji Winnica. Powstała część kawiarniana, restauracyjna oraz bankietowa. Uczniowie zapoznali się z profesjonalną obsługą kelnerską przy serwowaniu „Bulionu królewskiego z dodatkiem pielmieni wieprzowo – wołowych” oraz specjalności kuchni, tradycyjnego „Żarkoje”.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!