Home » Aktualności » Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

W trakcie nauki na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnych pracowniach żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).

ZSCKR w Chrobrzu kształci młodzież w jednej z najlepiej wyposażonych pracowni gastronomicznych w regionie. W odnowionych pomieszczeniach z wydajną wentylacją działa sześć stanowisk, z których uczniowie mogą korzystać jednocześnie. Pracownia wyposażona jest w piec konwekcyjno-parowy oraz piec do pizzy, nowe kuchenki, chłodziarki, zmywarki, sterylizatory oraz drobny sprzęt AGD a także wszelkiego rodzaju garnki, naczynia, sztućce potrzebne w tego typu lokalu.

Młodzież może również ćwiczyć umiejętności baristyczne na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym i młynku żarnowym firmy La San Marco.

W pracowni oprócz zajęć odbywają się pokazy oraz kursy i szkolenia tematyczne prowadzone przez znanych kucharzy i baristów.

Dysponujemy również nową pracownią z dedykowanymi stanowiskami Gastro POS. System ten działający na urządzeniach dotykowych ułatwia przyjmowanie i obsługę zamówień w każdym lokalu gastronomicznym.

W 2018 roku Stowarzyszenie Kucharzy Polskich nadało naszemu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych, jako dziesiątej szkole w kraju, za konsekwentne dążenie do osiągania sukcesów w gastronomii.

Komentowanie niemożliwe

Niestety nie można komentować tego wpisu

 

Accessibility Toolbar