Technik żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą i egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Kwalifikacje:
- Sporządzanie potraw i napojów
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- geografia
Języki obce:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
dodatkowo:
- język obcy zawodowy
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta.
W trakcie nauki uczniowie mogą uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach:
- baristycznych,
- kelnerskich.
- somelierskich
Ponadto uczestniczą w warsztatach kulinarnych z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji.
Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni technologii gastronomicznej oraz znanych okolicznych zakładach gastronomicznych np.: Hotel BRISTOL lub Hotel Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju,
W ramach zajęć uczniowie uczestniczą w wycieczkach dydaktycznych do zakładów żywienia zbiorowego np.: Restauracja w Hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach, Herbaciarnia Smaki Świata w Busku Zdroju, restauracje z kuchniami świata w Krakowie.
Oferujemy wyjazdy na międzynarodowe targi gastronomiczne, m.in.: Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie, Expo Sweet Targi cukiernicze i lodziarskie w Warszawie, Natura Food Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej w Łodzi.
Absolwent tego technikum może znaleźć zatrudnienie:
- we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki.
- może rozpocząć własną działalność gospodarczą: prowadzić catering lub organizować bale, wesela,
- prowadzić żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
W marcu 2018 r. nasza szkoła otrzymała tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.