Technik agrobiznesu
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie, łącznie z wersją komputerową oraz podstawy pracy biurowej. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach przetwórstwa spożywczego i firmach handlowych(praktyki śródroczne).
Nauka trwa 5 lat, kończy się maturą oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym:
- matematyka
Języki:
- angielski – obowiązkowy
- drugi do wyboru – niemiecki lub rosyjski
Dodatkowo:
- język obcy zawodowy
Kwalifikacje:
- Prowadzenie produkcji rolniczej
- Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
W trakcie nauki uczniowie poznają zasady prowadzenia działalności gospodarczej, rachunkowości w małej firmie oraz podstawy pracy biurowej.
Technik Agrobiznesu będzie przygotowany do:
- organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie,
- realizowania czynności związanych z produkcją rolną,
- organizowania dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocji i reklamy, oceny jakości i opłacalności tychże produktów doboru właściwego sprzętu i materiałów eksploatacyjnych
Osoby podejmujące profesję technika agrobiznesu posiadają wiedzę i umiejętności z pogranicza wielu dziedzin ? ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów i rachunkowości oraz prawa.