Ryby i owoce morza oraz kuchnie świata – wyjazd dydaktyczny uczniów z klasy III TŻ
W ramach praktycznej nauki zawodu, uczniowie klasy III TŻ wzięli udział w wyjeździe dydaktycznym do Kielc. Pierwszym punktem było MAKRO w Kielcach. Naszą grupą zaopiekował się Kierownik hali Makro Kielce, który bardzo ciekawie opowiedział o specyfice funkcjonowania, o profilu klientów, asortymencie sprzedawanych produktów a także o markach rodzimych firmy. Uczniowie zapoznali się z działami Makro, a szczególnie z bogatym działem „Ryby i owoce morza”. Dzięki uprzejmości kierownika działu, chętny uczeń spróbował jak smakują świeże ostrygi (filmik w załączeniu). Zachęceni i zaciekawieni pozostali uczestnicy dokonali zakupów ostryg. Na zakończenie zwiedzania czekała nas miła niespodzianka, drobne upominki dla uczniów.
Kolejne dwa punkty programu to kuchnie świata – tym razem kuchnie azjatyckie – japońska i wietnamska. W restauracji Sushi-YA mogliśmy poznać klimat kraju kwitnącej wiśni oraz spróbować przygotowanego na miejscu sushi. Kelnerka serwując potrawy szczegółowo opowiadała o produktach i użytych do ich przygotowania składnikach. Uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie z konsumpcją za pomocą pałeczek, zarówno startera – sałatki z wodorostów, jak też rolek sushi.
Ostatni punkt to kuchnia wietnamska, na przykładzie potraw oferowanych przez lokal ComViet. W klimatycznym, znanym kieleckim lokalu gastronomicznym, spróbowali popularnych w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej sajgonek, udonu oraz pad thai z krewetkami.
Zadowoleni i bogatsi w nowe odkrycia kulinarne wróciliśmy do domu.































Brak komentarzy
Bądź pierwszy!