Polskie Kulinaria w Busku-Zdroju
W dniu 04.09.2021 r. uczniowie z klas III technikum żywienia i usług gastronomicznych – Julia Widmańska, Paulina Wawrzyk, Katarzyna Kwiecień, Paula Rzepecka oraz Kacper Czapliński wzięli udział w pokazach kulinarnych w ramach wydarzenia Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2021 zorganizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nasi uczniowie pomagali przy przygotowaniu oraz wydawaniu potraw. Pokazy odbywały się w Muszli Koncertowej w Parku Zdrojowym. Kucharze Juniorzy zrzeszeni w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni, zdobywcy srebrnego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Stuttgarcie przygotowali cztery wejścia i tym samym cztery różne potrawy przystawkę, zupę rybną z grzybami, danie zasadnicze gulasz cielęcy oraz deser nitro lody, czyli lody mrożone azotem.
W trakcie pokazów ciekawe informacje na temat każdej z potraw przekazywał pan Jarosław Uściński prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Dla naszych uczniów była to możliwość pracy z najlepszymi.
Tekst: Anita Bogdan. Fot. Krzysztof Krogulec, Michał Kolera/Echo Dnia, Anita Bogdan, Patrycja Masiuda.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!