IV Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Slow Food 2025.
W dniu wczorajszym uczennice naszej szkoły – Oliwia Kula z klasy III TŻ oraz Katarzyna Tekiel z klasy I TŻ wzięły udział w IV Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym Slow Food 2025 „Słodka kasza – tradycja w nowoczesnym wydaniu”. Zadaniem uczestników konkursu, zorganizowanego przez ZSCKR Oleszyce, było przygotowanie deseru talerzowego z zastosowaniem kaszy lub mąki gryczanej.
Samo zaproszenie do ścisłego finału konkursu było już dużym wyróżnieniem, a uczestnictwo niesamowitą przygodą oraz szansą zdobycia nowych doświadczeń. Mimo tego, że nie udało się stanąć na podium, deser przygotowany przez Oliwię i Kasię, został określony faworytem przez jednego z kucharzy w jury.
Poza zmaganiami konkursowymi drużyn, urozmaiceniem dnia był pokaz cukierniczy „Mroźna magia deserów” w wykonaniu Konrada Korszli – szefa cukierni Heron Live Hotel w Nowym Sączu. Pokaz zakończony był degustacją bezy Pavlovej w nowoczesnej odsłonie.
Opiekun: Patrycja Masiuda.














Brak komentarzy
Bądź pierwszy!