Home » Aktualności » IV Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Slow Food 2025.

 

IV Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Slow Food 2025.

 

W dniu wczorajszym uczennice naszej szkoły – Oliwia Kula z klasy III TŻ oraz Katarzyna Tekiel z klasy I TŻ wzięły udział w IV Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym Slow Food 2025 „Słodka kasza – tradycja w nowoczesnym wydaniu”. Zadaniem uczestników konkursu, zorganizowanego przez ZSCKR Oleszyce, było przygotowanie deseru talerzowego z zastosowaniem kaszy lub mąki gryczanej.

Samo zaproszenie do ścisłego finału konkursu było już dużym wyróżnieniem, a uczestnictwo niesamowitą przygodą oraz szansą zdobycia nowych doświadczeń. Mimo tego, że nie udało się stanąć na podium, deser przygotowany przez Oliwię i Kasię, został określony faworytem przez jednego z kucharzy w jury.

Poza zmaganiami konkursowymi drużyn, urozmaiceniem dnia był pokaz cukierniczy „Mroźna magia deserów” w wykonaniu Konrada Korszli – szefa cukierni Heron Live Hotel w Nowym Sączu. Pokaz zakończony był degustacją bezy Pavlovej w nowoczesnej odsłonie.

Opiekun: Patrycja Masiuda.

 

Brak komentarzy

Bądź pierwszy!

Skomentuj


 
 

Accessibility Toolbar

ZSCKR w Chrobrzu
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.