Bądź eko – zajdziesz daleko!
W dniach 14 -15.12.2023 r. uczniowie klas II, III i IV technikum rolniczego oraz uczniowie technikum architektury krajobrazu ZSCKR im. B. Chrobrego w Chrobrzu uczestniczyli w szkoleniu z zakresu rolnictwa ekologicznego. Podczas pierwszego dnia szkolenia uczniowie zapoznali się zagadnieniami związanymi z szansami polskich rolników w specyficznej dziedzinie prowadzenia gospodarstw ekologicznych. Omówiono także zasady przestawiania gospodarstw konwencjonalnych na produkcję ekologiczną. Uczniowie poznali przepisy dotyczące prowadzenia produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz reguły kontroli i certyfikacji produktów ekologicznych. Poruszono także temat opłacalności produkcji ekologicznej a także kalkulacji dochodów z upraw ekologicznych w związku z dopłatami ARiMR. Ważnym elementem szkolenia było omówienie zagadnień dotyczących Ekoschematów, Nowej Perspektywy 2023–2027 oraz programów pomocowych realizowanych za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
W drugim dniu uczniowie mieli okazję odwiedzić „Gospodarstwo Kozi Smak”, znajdujące się w położonej nieopodal Chrobrza miejscowości Złota. ”Kozi Smak” to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne należące do Państwa Magdaleny i Dawida Smaków, którzy prowadzą ekologiczną hodowlę kóz mlecznych. Podczas wizyty uczniowie poznali tajniki hodowli kóz oraz technologię wytwarzania serów z mleka koziego, produkowanego w serowarni gospodarstwa. Państwo Smak za swoje produkty otrzymali nagrodę główną w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2022 r.
Tego samego dnia uczestnicy szkolenia zwiedzili Zagrodę Edukacyjną „Pszczółki” – gospodarstwo ekologiczne, położone w Niezwojowicach, w którym podejrzeli specyfikę pracy rolniczej oraz posłuchali o ciekawej historii tego regionu. Właściciele gospodarstwa specjalizują się w ekologicznej uprawie zbóż. Posiadają także sad ze starymi odmianami jabłoni, grusz i śliw. Z owoców produkują przetwory, które sprzedają we własnym sklepie. Gospodarstwo prowadzi również ekologiczny chów gęsi oraz posiada stawy rybne.
Fantastycznym przeżyciem dla uczniów było obejrzenie makiety przedstawiającej Bitwę pod Racławicami i wysłuchanie opowieści o walkach odbywających się w tym regionie. W Zagrodzie uczestnicy szkolenia doświadczyli także spotkania z historią Polski podczas prezentacji obrazów, stworzonych przez Józefa Juszczyka, który namalował cykl dzieł ilustrujących „Pana Tadeusza”. Artysta inspirował się pracami Andriollego, twórcy pierwszych i najsłynniejszych ilustracji do naszej epopei narodowej.
Uczniowie w gospodarstwie odwiedzili również „Eko-sklep” z produktami wytworzonymi w gospodarstwie, który powstał w odpowiedzi na rosnącą świadomość ludzi pragnących coraz lepiej i zdrowiej odżywiać się.
Odwiedzenie tych gospodarstw było dla wszystkich uczestników ciekawym i inspirującym doświadczeniem. Gospodarze chętnie przedstawiali swój dorobek i otwarcie odpowiadali na pytania uczniów.
Podczas obydwu dni szkolenia uczniom zapewniono materiały szkoleniowe, obiad z deserem i barek kawowy, a także – co najważniejsze – przyjazną atmosferę.
Opiekunowie: Marzena Tęcza, Tomasz Czyszczoń, Piotr Żebrowski.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!