Technik żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie nauki na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych uczniowie poznają zasady urządzania i prowadzenia zakładów gastronomicznych, technologię sporządzania potraw, zasady żywienia zbiorowego oraz sposoby obsługi konsumenta. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnych pracowniach żywienia, stołówkach i innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracjach, barach, kawiarniach).
ZSCKR w Chrobrzu kształci młodzież w jednej z najlepiej wyposażonych pracowni gastronomicznych w regionie. W odnowionych pomieszczeniach z wydajną wentylacją działa sześć stanowisk, z których uczniowie mogą korzystać jednocześnie. Pracownia wyposażona jest w piec konwekcyjno-parowy oraz piec do pizzy, nowe kuchenki, chłodziarki, zmywarki, sterylizatory oraz drobny sprzęt AGD a także wszelkiego rodzaju garnki, naczynia, sztućce potrzebne w tego typu lokalu.
Młodzież może również ćwiczyć umiejętności baristyczne na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym i młynku żarnowym firmy La San Marco.
W pracowni oprócz zajęć odbywają się pokazy oraz kursy i szkolenia tematyczne prowadzone przez znanych kucharzy i baristów.
Dysponujemy również nową pracownią z dedykowanymi stanowiskami Gastro POS. System ten działający na urządzeniach dotykowych ułatwia przyjmowanie i obsługę zamówień w każdym lokalu gastronomicznym.
W 2018 roku Stowarzyszenie Kucharzy Polskich nadało naszemu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych, jako dziesiątej szkole w kraju, za konsekwentne dążenie do osiągania sukcesów w gastronomii.
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu