Home » Aktualności » Wyjazd dydaktyczny do Bełchatowa

 
 

Wyjazd dydaktyczny do Bełchatowa

 
 

8 listopada 2024 r. uczniowie z klas uczących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, wzięli udział w wyjeździe dydaktycznym. Program obejmował trzy etapy. Zwiedzanie kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie, zapoznanie z funkcjonowaniem restauracji Stara Kotłownia oraz biogazowni.

Kopalnia Bełchatów, największa w Polsce kopalnia odkrywkowa węgla brunatnego, jest niekwestionowanym liderem polskiego górnictwa węgla brunatnego. Uczniowie skorzystali z opcji wycieczki z wjazdem do wyrobiska obejmującej projekcję w sali tradycji Kopalni Bełchatów oraz przejazd do wyrobiska pod maszyny podstawowe. W wyrobisku można spotkać pozostałości drzew rosnących kilkadziesiąt milionów lat temu, a także bursztyny.

Restauracja Stara Kotłownia to stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Bełchatowa. Restauracja powstała w dawnym budynku kotłowni SKR, którą symbolizuje górujący nad budynkiem wysoki komin. Jest to doskonały przykład rewitalizacji przestrzeni miejskiej. Uczniowie mogli zobaczyć jak zaniedbany i opuszczony budynek przekształcić w klimatyczne miejsce spotkań. Wystrój restauracji nawiązuje do industrialnego charakteru Bełchatowa. W loftowym wystroju uczniowie mogli spróbować dań kuchni amerykańskiej w postaci hamburgera z wołowiną oraz deseru typowego dla kuchni francuskiej – crème brulee. W praktyce obserwowali serwowanie dań metodą niemiecką.

Kolejnym punktem programu wycieczki była wizyta w biogazowni firmy „Nowalijka”, zagospodarowującej odpady przetwórstwa spożywczego. Wsadem są głównie odpady produkcyjne w postaci różnego rodzaju sałat. Ale także inne produkty żywnościowe, które z różnych powodów nie mogą być skierowane do sprzedaży. Pomocniczo stosowana jest kiszonka z kukurydzy. Wytwarzany Biogaz jest naturalnym paliwem uzyskiwanym w procesie „fermentacji beztlenowej”, tj. fermentacji bakteryjnej mającej miejsce w przypadku braku tlenu w pozostałościach organicznych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Anita Bogdan

 

Brak komentarzy

Bądź pierwszy!

Skomentuj


 
 
 

Accessibility Toolbar