Wycieczka „Szlakiem Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego”
21 października 2014 r. uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyli wycieczkę dydaktyczną:
„Szlakiem Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego”.
Z szefem kuchni – p. Patrykiem, podczas zwiedzania Restauracji w Hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju
Trasa wycieczki obejmowała producentów promujących żywność regionalną, oznaczonych wspólnym logo – na szczeblu europejskim. Należy do nich m.in. Bar „Pod Gąską” w Rakowie, którego właściciel p. Stanisław Malanowicz opowiedział na temat menu. Próbowaliśmy lokalną, tradycyjną potrawę: „dzionie rakowskie” (prezentowane na zdjęciu pierwszym od lewej).
Następnie zwiedziliśmy Gminną Mleczarnię w Pierzchnicy, gdzie od blisko 20-tu lat produkowany jest tradycyjny twaróg, posiadający certyfikat: „JAKOŚĆ-TRADYCJA”. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia linii produkcyjnej produktu.
Karczma „Przy Skansenie” w Tokarni (budynek i wystrój pochodzi z końca XIX wieku) w menu oferuje m.in. tradycyjny żur staropolski, zupę z grzybów leśnych, kapustę „bidulę” i „kluchy babuchy” (na zdjęciu pierwszym od lewej).
Odwiedziliśmy także Restaurację w Hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju, gdzie szef kuchni pokazał nam nowocześnie wyposażone pomieszczenia produkcyjne oraz omówił ofertę usług gastronomicznych i promowania regionalnej kuchni świętokrzyskiej. Zaprosił uczniów do współpracy, z czego na pewno skorzystamy.
Wycieczka zaowocowała nowymi nabytkami do zbiorów biblioteki szkolnej, dotyczącymi naszego regionu, wydanymi przez Muzeum Wsi Kieleckiej, m.in.: „Spichlerz dworski ze Złotej Pińczowskiej” autorstwa Małgorzaty Imiołek. Wydawnictwo prezentuje interesującą historię drewnianego budynku wykonanego w 1719 roku, który służył najpierw w Rogowie, a od XIX wieku w Złotej. W 1972 r. został wpisany w rejestr zabytków, w 1991 r. przekazany Muzeum Wsi Kieleckiej, gdzie poddano go kilkuletniej konserwacji. Od 1997 r. spichlerz złotowski zalicza się do najbardziej atrakcyjnych obiektów Parku Etnograficznego w Tokarni.
Zdjęcie spichlerza w Złotej, zamieszczone w publikacji: „Spichlerz dworski ze Złotej Pińczowskiej”:
Inne publikacje dotyczące kultury, historii i tradycji naszego regionu:
- W Restauracji „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju
- W Barze „Pod Gąską” w Rakowie
- Wystrój pochodzącej z XIX wieku Karczmy w Tokarni
- Strój ochronny dla zwiedzających Gminną Mleczarnię w Pierzchnicy
- Certyfikowany twaróg – produkt Mleczarni w Pierzchnicy
- Logo Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, do którego należy szef kuchni -p. Patryk
- W Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni
- Punkt Informacji Turystycznej w Tokarni
- Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie w Tokarni
- Produkty z Mleczarni w Pierzchnicy
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu