Wycieczka dydaktyczna uczniów kl. I TŻiUG
12 lutego 2019 r. grupa uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. Elżbiety Sadury, odbyła wycieczkę dydaktyczną do Buska-Zdroju w ramach swoich zajęć praktycznych z technologii gastronomicznej.
Najpierw byliśmy w Restauracji „Victoria”, gdzie uprzejmy pracownik obsługi kelnerskiej opowiedział o rodzaju świadczonych tam usług gastronomicznych. Obejrzeliśmy karty menu z bogatym asortymentem potraw i napojów oraz podziwialiśmy elegancki wystrój dwóch sal konsumenckich. W jednej z nich degustowaliśmy aromatyczną i rozgrzewającą herbatę imbirową.
Drugim celem naszej wycieczki był pobyt w Herbaciarni „Smak Kawy i Herbaty” zlokalizowanej w Sanatorium „Włókniarz”, która cieszy się od lat bardzo dobrą opinią wśród kuracjuszy i turystów z różnych stron Polski. Widzieliśmy tam duży wybór oryginalnych gatunków herbaty i kawy z całego świata, dzięki pasji podróżniczej właściciela tej Herbaciarni. Obejrzeliśmy też proces palenia zielonej kawy w małym urządzeniu i wynik tego procesu – wygląd ziaren kawy i mocny ich aromat.
Wycieczka była udana i spełniła nasze oczekiwania.
Tekst i zdjęcia: Elżbieta Sadura.
- Wycieczka do Herbaciarni w Busku-Zdr., 2019
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu