Warsztaty kulinarne
21. września 2016 r. w naszej szkolnej pracowni odbyły się warsztaty kulinarne:
„Wykorzystanie pieca konwekcyjno-parowego do sporządzania różnych potraw”.
Warsztaty przeprowadzili zaprzyjaźnieni z naszą szkołą szefowie kuchni z restauracji Hotelu TĘCZOWY MŁYN**** w Kielcach – p. Mirosław Ciołak i p. Andrzej Gad.
Pod ich kierunkiem uczniowie wykonali smaczne i kolorowe potrawy:
– kolorowe kuleczki drobiowe
– kurczak pieczony w piecu konwekcyjno-parowym
– pstrąg faszerowany musem z drobiu
– seler naciowy z jabłkiem i orzechami, z nutą z malin
– dip malinowo-miętowy
– sos curry.
Potrawy były udane i wykonane dość szybko dzięki możliwościom jakie daje użycie pieca konwekcyjno-parowego. Umiejętność jego obsługi jest bardzo przydatna w przygotowaniu zawodowym uczniów.
Warsztaty odbyły się z inicjatywy p. Elżbiety Sadury – nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Tekst: E. Sadura.
Zdjęcia: E. Sadura, E. Rzepa.
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu