Warsztaty kulinarne z Patrykiem Kotarbą
19 stycznia 2017 r. gościł u nas szef kuchni pan Patryk Kotarba z restauracji Ponidzie Hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju. Prowadził on z dwoma swoimi pracownikami Warsztaty kulinarne pt. „Kuchnia polska w nowatorskich rozwiązaniach” dla uczniów kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Po krótkim wykładzie nt. zawodu kucharza i możliwości rozwoju w tym zawodzie uczniowie sporządzali wybrane wcześniej potrawy kuchni polskiej o nazwach:
* Śledź bałtycki/buraki/sos tatarski – „król na polskim stole w najlepszym wydaniu”
* Krem z buraków/buncok/kolorowa marchew – „burak prosto od rolnika”
* Dekonstrukcja szarlotki/maliny/sos angielski/beza – „ekskluzywna restauracja w naszych domach”.
Oprócz tego pan Patryk zaprezentował wykonanie potrawy „Zapomniana Dama” czyli gęś/żur kiszony/śliwy i jabłka/smażone ziemniaki.
Nasz gość preferuje w swojej kuchni surowce i produkty z naszego regionu (m.in. buncok strzałkowski). Przywiązuje też dużą wagę do starannej dekoracji potraw na talerzach, co mieliśmy okazję obserwować i naśladować. Byliśmy pod wrażeniem smaku sporządzonych potraw. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz pan Patryk zaprezentuje nam swój talent kulinarny.
Warsztaty odbyły się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych p. Elżbiety Sadury.
E. Sadura
- 2017
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!