13 listopada 2018r. gościli u nas trzej szefowie kuchni z kieleckich restauracji, z inicjatywy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, które promuje polską żywność w ramach programu „POLSKA SMAKUJE”.
Dzięki temu nasi uczniowie z klas pierwszej i drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, mogli obserwować i uczyć się praktycznie od najlepszych gastronomów.
Kucharze wykonali 5 własnych potraw z wykorzystaniem naszych produktów regionalnych, a były to:
1. Tajski krem buraczany z mleczkiem kokosowym i ananasem.
2. Śliwka karmelizowana w brązowym cukrze i winie z sosem waniliowym i bitą śmietaną.
3. Filet z kurczaka sous-vide z kaszą kuskus z dodatkiem chorizo w sosie serowym.
4. Tagliatelle z borowikiem i kurczakiem w sosie śmietanowo-tymiankowym.
5. Kurczak kukurydziany, faszerowany suszonymi pomidorami, podany na warzywnym tagliatelle w sosie kaparowo-śmietanowym z chorizo.
Była to już kolejna lekcja dla uczniów, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem kucharza.
Mamy nadzieję, że nie ostatnia w ramach tytułu „Kuźnia Talentów Kulinarnych”, który otrzymaliśmy w marcu b.r.
Tekst: E.Sadura.
Zdjęcia: E.Sadura, E.Rzepa.
Dodane przez autora Ewa Rzepa w kategorii Aktualności, Kultura 23 listopada 2018
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu