Tradycyjny sad – prezentacja zespołu
W piątek 22 lutego w klasie I TRŻ został przedstawiony zespół „GRUSZOMANIACY”, który będzie reprezentował naszą szkołę w konkursie „Tradycyjny sad” są to: Marcin Skoczek, Dominik Placek, Anna Nocuń, Patryk Steckiewicz, Michał Wilk, Krzysztof Pieczyrak oraz Dawid Guzikowski i Paweł Wiązania.
Liderką zespołu jest Anna Nocuń.
Pierwszym zadaniem było przedstawienie informacji o starych zapomnianych odmianach gruszy.
Gruszki ? cenione są za swoje właściwości odżywcze i smakowe. Uprawiane są od ponad 30 wieków i należą do drzew owocowych o wyjątkowo skomplikowanej systematyce. Udomowienie drzewa gruszy nastąpiło jeszcze w wiekach starożytnych, niektórzy przypisują jej nawet występowanie już w czasach Homera, i od tamtego czasu wyhodowano tysiące jej odmian uprawnych.
Gatunki gruszy wyjątkowo łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc podgatunki i formy przejściowe, które chwilami sprawiają sporą trudność co do ich rozgraniczenia oraz botanicznych odmian. Tysiące odmian ze względu na dominującą liczbę genów dzieli się na ogół na grusze zachodnie (ich uprawa dominuje w Europie) oraz grusze wschodnie, rosnące w krajach azjatyckich.
Dzikie grusze prawdopodobnie pochodziły z Azji Środkowej, trafiając z kolei do nieznających zupełnie tego drzewa owocowego Stanów Zjednoczonych w czasach wypraw Krzysztofa Kolumba. Do dzisiaj uprawiana jest wyjątkowo chętnie, mimo większych wymagań, bowiem smak ulubionych na świecie odmian takich, jak Faworytka, Bonkreta Williamsa czy Dera Hardego, trudno porównać z czymkolwiek innym.
Charakterystyka gruszy
Grusze rosną na drzewach, rzadziej na krzakach, mających wysmukłe kształty z palowym systemem korzeniowym i prostymi, sztywnymi, lekko zygzakowatymi lub wygiętymi pędami o bardzo szerokiej gamie kolorów: od zielonych po odcienie fioletowych. Różne są także kształty liści gruszy: jajowate lub wydłużone, które są podstawowym kryterium określania gatunków tej rośliny.
Grusza kwitnie niemal zawsze na biało, a jej kwiaty zebrane są w baldachogrona. Aby uzyskać dobre zbiory owocowe, warto zatroszczyć się o przerzedzenie ich zawiązków, bowiem zazwyczaj na drzewach gruszkowych pojawia się ich znaczna liczba, osłabiająca nieco zbiory.
Zabieg przerzedzania zawiązków wykonuje się pod koniec czerwca, w momencie uzyskania przez owoce wielkości orzecha włoskiego, który przecinamy na pół.
Grusze dojrzewają o różnych porach roku, w zależności od tego dzielone są na odmiany: wczesne, czyli letnie ? dojrzewające w sierpniu i wrześniu, jesienne ? średnio wczesne, dojrzewające w drugiej połowie września oraz w październiku, a także zimowe, czyli późne ? których owoce uzyskujemy w październiku i listopadzie. Te ostatnie najlepiej nadają się do długiego przechowywania w chłodzie i ciemnościach, dzięki czemu można cieszyć się nimi jeszcze długo po okresie owocowania.
Niektóre gatunki gruszy silnie rosnących wymagają zmuszenia do wcześniejszego zawiązania pączków kwiatowych poprzez przyginanie lub obrączkowanie gałęzi.
Aby uzyskać odpowiedni pokrój drzewa gruszy, należy przygotować się na okres od trzech do pięciu lat. Warto też pamiętać o przycinaniu drzewa tak, aby nie przekraczało wysokości trzech metrów, co znacznie ułatwia zbiory owocowe.
Formuje się je w młodym wieku, a silnie rosnące odmiany po dojściu do stanu uformowanej korony, wymagają zdecydowanie mniej cięcia niż jabłonie. Dopiero stare drzewa, w wieku 20 lat, wymagają cięć przywracających im młodość.
Wymagania gruszy nie są bardzo skomplikowane, choć jest to gatunek zdecydowanie bardziej ciepłolubny niż jabłonie. Rosną jednak na stanowiskach cienistych i nasłonecznionych, gruntach suchych i wilgotnych, choć większość gatunków najlepiej sprawdza się na terenach żyznych i ciepłych. Dobrze znoszą też zapylenia i zanieczyszczenia występujące we współczesnym świecie.
Atakują je zazwyczaj te same szkodniki i choroby, jak w przypadku drzew jabłoni. Aby je ochronić, stosuje się opryski przeciw popularnemu parchowi gruszowemu, stanowiącemu największe zagrożenie dla drzewek oraz przeciw owocówce doprowadzającej do robaczywienia owoców.
https://sekretyogrodnika.pl/10-najlepszych-odmian-gruszy/
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!