Szkolenie „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego”
W dniach 11-12 września 2014 grupa uczniów z klasy III i IV TR ZSCKR w Chrobrzu uczestniczyła w szkoleniu „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych (zboża, owoce, mięso i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej”. Szkolenie miało miejsce w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. Pierwszego dnia uczniowie uczestniczyli w cyklu wykładów, m.in. na temat sprzedaży bezpośredniej, możliwości pozyskiwania środków finansowych na wsparcie działalności przetwórczej, dystrybucji i promocji żywności, marketingu, reklamy i promocji produktów żywnościowych. Wykładowcy omówili również surowce pod kątem ich przerobu na wybrane produkty ze zbóż, owoców, mięsa, mleka a także technologie przetwarzania wybranych produktów rolniczych. Drugiego dnia podczas zorganizowanych warsztatów, chętni uczestnicy mogli spróbować swoich sił przy tłoczeniu soku jabłkowego, wyrobie kiełbasy czy produkcji sera podpuszczkowego. W ramach szkolenia odbył się również wyjazd do Pokazowego Gospodarstwa Ekologicznego w Chwałowicach, gdzie można było się zapoznać z przemiałem zbóż na mąkę. Każdy z uczestników otrzymał próbki wytworzonych produktów.
Ponieważ szkolenie zorganizowano w ramach projektu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, wyjazd dla uczestników, łącznie z pobytem i całodziennym wyżywieniem, był całkowicie bezpłatny.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!