Szkolenie kelnerskie
31 maja 2016 r. w naszej pracowni żywienia i usług gastronomicznych odbyły się 6-godzinne Certyfikowane Warsztaty Kelnerskie.
Inicjatorem szkolenia była p. Elżbieta Sadura. Wykładowcą był p. Grzegorz Górnik – człowiek z pasją i dużym doświadczeniem zawodowym, właściciel firmy: „Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika”.
W szkoleniu wzięło udział 20-tu uczniów z klas I, II, III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie chętnie pracowali w trzech grupach. Ćwiczyli praktyczne umiejętności poprawnego noszenia tac kelnerskich i talerzy oraz sposób używania sztućców w serwisie francuskim.
Były też elementy serwisu niemieckiego z użyciem kloszy (tzw. serwis synchroniczny).
Bardzo ciekawy był pokaz sporządzania deserów flambirowanych (płonących) z użyciem specjalnego sprzętu i wybranych alkoholi.
Spotkanie zakończyło się wręczeniem certyfikatów, co stanowi kolejny sukces uczniów w kształceniu zawodowym.
Szczególnie cieszy nas, że przy tej okazji nasza szkoła otrzymała branżowy Euro-Certyfikat Jakości na rok 2016/2017.
Tekst: Elżbieta Sadura.
Zdjęcia: E. Sadura, E. Rzepa.
- Warsztaty kelnerskie, 2016
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu