Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki”
W tym roku szkolnym, uczniowie naszej szkoły wzięli po raz pierwszy udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ?Bitwa na drobiowe smaki?. W konkursie tym biorą udział uczniowie szkół o profilu gastronomicznym. Jest on przeprowadzany w 12 regionach.
21 stycznia 2020 r. uczennice ? Aleksandra Kozik i Aleksandra Zachariasz z klasy III TŻiUG, zmierzyły się w I etapie – regionalnym z uczniami ze szkół typowo gastronomicznych z województw małopolskiego i świętokrzyskiego. Etap regionalny przebiegał dwuetapowo ? w pierwszym dniu ? eliminacyjnym, uczestnicy wykonywali swoje popisowe dania z drobiu ? przystawkę i danie główne dla czteroosobowego jury, złożonego z szefów kuchni i dietetyka. Do drugiego ? finałowego etapu ? przeszło sześć najlepszych zespołów. Etap regionalny odbył się w Kielcach w nowoczesnym, ciekawie zaaranżowanym Studiu Kulinarnym ?Domowa Spiżarnia?.
Jurorami byli Łukasz Konik – szef kuchni specjalizujący się w kuchni molekularnej, kucharz Artur Wawer, szef kuchni w Hotelu Echo Mirosław Ciołak i dietetyk Oliwia Płaczek.
Konkurencja była mocna, ale poziom dosyć wyrównany. Tym razem nie udało się nam przejść do finału, ale dziewczyny zostały docenione za bardzo dobry smak i bardzo dobry sos do ?Makaronu z kurczakiem i ze szpinakiem?. Udało się im również zaskoczyć doświadczonych kucharzy nietypową przystawką ? ?Roladką z kurczaka z bananem? (przepisy w załączeniu).
Konkursy kulinarne, oprócz otrzymanych dyplomów i nagród, umożliwiają zdobywanie doświadczeń oraz cennych wskazówek od renomowanych szefów kuchni i specjalistów w zakresie dietetyki i gastronomii. Wróciliśmy zadowoleni, z dyplomami i bogatsi o nowe doświadczenia.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!