Nadanie naszej szkole tytułu „Kuźni Talentów Kulinarnych”
15. marca 2018 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu odbyła się uroczystość nadania Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tytułu „Kuźni Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Nadania dokonali nasi goście z Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, znani w Polsce i za granicą kucharze: p. Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, p. Andrzej Ławniczak – sekretarz SKP i p. Patryk Kotarba – kuchmistrz SKP, a do niedawna szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu&SPA Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju.
Po powitaniu gości przez dyrektora szkoły p. Jerzego Trzepatowskiego, głos zabrała p. Elżbieta Sadura – wieloletni nauczyciel gastronomicznych przedmiotów zawodowych – która przedstawiła swoje działania podejmowane od wielu lat w zakresie samokształcenia się poprzez ukończenie różnych studiów podyplomowych, kursów zawodowych oraz udział w trzech projektach unijnych dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w renomowanych restauracjach, gdzie praktykowała produkcję gastronomiczną i obsługę konsumenta. Szczególnie ważne były jej inicjatywy podejmowane na rzecz uczniów:
– wycieczki dydaktyczne do różnych restauracji i na międzynarodowe targi gastronomiczne,
– certyfikowane kursy baristyczne w Małopolskiej Szkole Baristów oraz warsztaty kelnerskie prowadzone przez p. Grzegorza Górnika
– wiele warsztatów kulinarnych zorganizowanych w naszej pracowni z udziałem szefów kuchni z renomowanych restauracji,
– udział wybranych uczniów w wielu konkursach kulinarnych z zadowalającym sukcesem.
Powyższe działania zaowocowały tym, że Komisja Stowarzyszenia Kucharzy Polskich doceniła nasz potencjał i uznała, że zasługujemy na honorowe wyróżnienie jako dziesiąta szkoła w Polsce rekomendowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, za konsekwentne dążenie do osiągania sukcesów w gastronomii. Otrzymaliśmy tablicę rekomendacyjną, która zostanie zamontowana w pracowni gastronomicznej w widocznym miejscu jako promocja naszej szkoły.
Ponadto, z rąk przedstawicieli Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, pamiątkowe statuetki OSKAR KULINARNY otrzymali: p. Elżbieta Sadura i p. Jerzy Trzepatowski.
Dla najlepszych uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przekazano cenne książki: „Zbiory przepisów ilustrowanych etapami przygotowywania dań” wg najlepszych szefów kuchni – 3 części.
Ważnym punktem programu naszej uroczystości była prezentacja potraw kuchni świętokrzyskiej: Golorza i Baniocka, wykonanych przez uczniów klasy III T.Ż. i U.G. oraz naszego absolwenta p. Kamila Sęsołę, który od wielu lat pracuje w lokalnej restauracji. Dziękujemy, że znalazł dla nas czas i sporządził swoją pokazową potrawę: Roladki drobiowe z farszem warzywnym podane z kremami: brokułowym i paprykowym.
Nasi goście z Pomorskiej Akademii Kulinarnej również przygotowali pokazy kulinarne i wykonali z udziałem naszych uczniów potrawy: regionalną kaszubską zupę bursztynową, a także potrawy z mięsa nowoczesną techniką sous-vide.
Podsumowaniem uroczystości była wspólna degustacja wszystkich sporządzonych potraw.
Otrzymany certyfikat daje nam duże wsparcie w kształceniu zawodowym naszych uczniów i zobowiązuje nas do podejmowania kolejnych wyzwań.
Tekst: E. Sadura.
Zdjęcia: E. Rzepa, D. Garlej.
- Wręczenie OSKARÓW KULINARNYCH, 2018
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu