Konkurs Kulinarny w Wyszkowie
23 lutego 2016 r. uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Sagan i Małgorzata Grzywna pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych Elżbiety Sadury uczestniczyły w Konkursie Sztuki Kulinarnej ?Mazowieckie Smaki ? Wołowina na polskim stole?, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr. 1 im. Marii Skłodowskiej ? Curie w Wyszkowie. W konkursie startowało 8 dwuosobowych drużyn, które reprezentowały szkoły ponadgimnazjalne w: Czyżewie, Makowie Mazowieckim, Siedlcach, Gołądkowie, Łomży, Ostrołęce, Chrobrzu i Wyszkowie. Ich zadaniem było sporządzenie w czasie 1 godziny własnej potrawy z rostbefu i soczewicy (jako głównych surowców). W oczekiwaniu na wyniki gorącej rywalizacji, na Sali gimnastycznej odbywały się prelekcje, wystawy i pokazy m.in. pokaz barmański Jerzego Czapli, pokaz kelnerski (serwis synchroniczny) w wykonaniu uczniów wyszkowskiej szkoły. Przewodniczący jury Carlos Gonzalez Tejera ogłosił wreszcie wyniki ? zdobywcy trzech pierwszych miejsc pojadą do Brukseli na zaproszenie europosła Jarosława Kalinowskiego. Pozostałe drużyny (w tym nasza szkoła) otrzymały atrakcyjne upominki oraz zdobyły cenne doświadczenie, które na pewno przyda się w czasie egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
Elżbieta Sadura
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!