Konkurs Kulinarny „SMAKI WSI” w Karolewie
W dniach 8-10 maja b.r. uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Mateusz Niedziela i Artur Szostak pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Elżbiety Sadury, uczestniczyli w Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym „Smaki Wsi” zorganizowanym przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie (koło Kętrzyna).
Celem tego konkursu była m.in. konfrontacja umiejętności kulinarnych uczniów z różnych szkół i podnoszenie poziomu ich kształcenia zawodowego.
W temacie „Potrawy z wiejskiej chaty – kategoria potrawy półmięsne”, drużyny 2-osobowe wykonywały w ciągu 90-ciu minut wybraną przez siebie potrawę regionalną, ocenianą przez 5-cio osobowe jury, z uwzględnieniem ustalonych kryteriów. Najlepsze trzy zespoły otrzymały statuetkę ZŁOTEJ PATELNI, a pozostałe zespoły zajęły równorzędne czwarte miejsce i otrzymały dyplomy oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez licznych sponsorów konkursu (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz okoliczne zakłady przemysłu spożywczego).
Organizatorzy konkursu zapewnili też uczestnikom atrakcje turystyczne: rejs statkiem w Giżycku i zwiedzanie interesującego Parku Miniatur w Gierłoży.
Nasz udział w konkursie był ciekawym i cennym doświadczeniem, także w zakresie przygotowania uczniów do egzaminu zawodowego.
Tekst i zdjęcia: Elżbieta Sadura
Komentowanie niemożliwe
Niestety nie można komentować tego wpisu