Konkurs Kulinarno-Edukacyjny „Da Vinci”
Uczniowie z naszej szkoły przystąpili do I edycji Konkursu Kulinarno-Edukacyjnego
„Da Vinci”, czyli jak wyglądałaby gastronomia, gdyby Da Vinci był kucharzem.
Tematem Konkursu jest przygotowanie 6 porcji dania głównego z fileta z łososia
i kiszonej kapusty, oraz dowolnych dodatków.
Etap I polegał na przygotowaniu potrawy, wykonaniu zdjęcia i przesłaniu zgłoszenia do Organizatora, pana Michała Markowicza – nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Dwie uczennice z naszej szkoły, czyli Aleksandra Olender oraz Zuzanna Bandura z klasy II TŻiUG zakwalifikowały się do finału wojewódzkiego, który odbędzie się 26 listopada 2019 r. w Kielcach.
Finał polega na przygotowaniu przez każdego uczestnika, który zakwalifikował się do tego etapu, 6 porcji tego samego dania konkursowego, którego receptura została zakwalifikowana. Jedną porcję na ekspozycję, pozostałe dla jurorów.
Skład jury:
Przewodniczący – Robert Sowa
4 Jurorów degustacyjnych:
Teo Vafidis
Giancarlo Russo
Patryk Kotarba
Jakub Steuermark
Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale.
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!