Finał konkursu kulinarnego Da Vinci 2019
26 listopada 2019 r. w ZSPS w Kielcach odbył się finał konkursu Kulinarno-Edukacyjnego „Da Vinci 2019”, czyli jak wyglądałaby gastronomia, gdyby Da Vinci był kucharzem.
W finale wzięło udział 8 zawodników ze szkół kształcących w zawodach gastronomicznych, których zadaniem było samodzielne przygotowanie zgłoszonych do konkursu potraw z łososiem i kapustą. Ola przygotowała „Łososia z kapustą” a Zuzia „Pieróg z łososiem”. Uczestnicy musieli przygotować swoje potrawy w ciągu 1,5 godziny. Ze względu na dużą pracochłonność i czasochłonność wykonywanych potraw, dziewczyny musiały się bardzo starać, aby zmieścić się w regulaminowym czasie.
Potrawy były bardzo smaczne, co docenili jurorzy, m.in. Robert Sowa, Teo Vafidis, Jakub Steuermark i pozostali, szefowie renomowanych kuchni, m.in. Patryk Kotarba, Piotr Papież.
Udział w finale konkursu oraz możliwość kontaktu ze znanymi osobistościami świata gastronomii, był dla naszych uczestniczek dużym sukcesem. Oprócz dyplomów i ciekawych nagród rzeczowych, bardzo cenną jest nagroda dla Zuzi Bandury w postaci Warsztatów szkolnych z Jakubem Steuermarkiem, które odbędą się w pracowni gastronomicznej ZSCKR w Chrobrzu. O terminie poinformujemy po uzgodnieniu daty spotkania. Dodatkowo Zuzia za potrawę ?Pieróg z łososiem? była doceniona i wyróżniona przez Przewodniczącego jury, pana Roberta Sowę, który złożył jej szczególne gratulacje.
Pamiątką z konkursu są również spersonalizowane kitle kucharskie z wyhaftowanymi imionami i nazwiskami uczennic.
Gratulacje.
Poniżej zdjęcia z konkursu oraz przepisy wykonywanych potraw.
Linki do materiałów informacyjnych:
https://www.swietokrzyskie.pro/kulinarne-zmagania-z-mistrzami-kuchni-w-kielcach/
http://www.um.kielce.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/art,21615,pokazali-swoj-kunszt-kulinarny.html
http://www.radio.kielce.pl/pl/post-95308
https://kielce.tvp.pl/45516302/gdyby-da-vinci-byl-kucharzem-kulinarne-zmagania-w-gastronomiku
Brak komentarzy
Bądź pierwszy!